Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Potpisana dva nova ugovora za izgradnju sustava javne odvodnje u sklopu EU projekta aglomeracije Rijeka – Europski projekt aglomeracija Rijeka

Potpisana dva nova ugovora za izgradnju sustava javne odvodnje u sklopu EU projekta aglomeracije Rijeka

Autor: paradigma
event 29.08.2022.

U Rijeci su 26.8.2022. potpisana dva nova ugovora za izgradnju sustava javne odvodnje za grupe radova C i D u sklopu EU projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”: Izgradnja sustava odvodnje – Proširenje Rijeka i Izgradnja sustava odvodnje – Proširenje Kastav. Vrijednost ugovorenih radova iznosi više od 447 milijuna kuna (bez PDV-a).

Događanju su nazočili premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor KD VODOVOD I KANALIZACIJA Andrej Marochini te brojni drugi uzvanici.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović podsjetio je kako je projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” najveći u Hrvatskoj nakon projekta izgradnje Pelješkog mosta“.  „Ova dva LOT-a poboljšavaju komunalnu infrastrukturu na području Rijeke. Zalog su i čiste vode za piće a isto tako i čistoga mora“. Dodao je kako je riječ o iznimno opsežnom i kompleksnom projektu te uputio zahvalu Vladi Republike Hrvatske, nadležnim ministarstvima i Hrvatskim vodama na podršci u realizaciji projekta. Također je zamolio sve sugrađane za strpljenje i razumijevanje zbog poteškoća koje će u prometu izazvati izvođenje ovih radova.

Premijer Andrej Plenković pozdravio je nastavak ovog projekta koji će podići kvalitetu života građana Rijeke kao i ostalih gradova i općina na čijem se području provodi.

„Ovaj gotovo 300 milijuna eura vrijedan projekt važan je ne samo zbog povećanja broja priključaka za građane Rijeke i Aglomeracije Rijeka, sprječavanje onečišćenja i smanjivanje gubitaka vode na području Rijeke i Kastva. Ulaganja kroz  vodoopskrbu i odvodnju kroz Aglomeracije diljem Hrvatske, pa tako i Rijeke, važna su za podizanje životnog standarda stanovnika i bolju kvalitetu života. Bitna je i činjenica da sredstva dolaze uz EU fondova u iznosu od 70%, oko 20% sredstava izdvajaju  Ministarstvo gospodarstva i Hrvatske vode, a preostali dio lokalna zajednica“, kazao je premijer Plenković.

Ugovore su potpisali Sanjin Purić, tvrtke GP Krk d.d. koja će izvoditi radove i Andrej Marochini, direktor  KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. kao nositelja projekta.

„Europski projekt aglomeracije Rijeka najveća je investicija u povijesti KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. i svojevrsna prekretnica u dosadašnjoj zaštiti okoliša i gospodarenju vodom. U ovom trenutku pruža nam se jedinstvena prilika da u cijelosti iskoristimo dostupna nam bespovratna sredstva i njima uspješno okončamo ovaj veliki investiciji ciklus. Vjerujem da su te činjenice svjesni i naši korisnici, čija je potpora i suradnja i više nego nužna kako bismo zajedničkim snagama uspješno realizirali ovaj izniman projekt, ujedno i novi civilizacijski doseg i zalog za buduće generacije“, naglasio je direktor KD ViK Marochini.

Ugovorom „Izgradnja sustava odvodnje – Proširenje Rijeka“ obuhvaćeni su radovi izgradnje sustava odvodnje u pojedinim ulicama bez izgrađene kanalizacije u gradu Rijeci na područjima: Kantrida, Gornji Zamet, Turnić, Pletenci, Hosti, Rujevica, Pehlin, Donja Drenova, Gornja Drenova, Banderovo, Brašćine, Pulac, Trsat i Sušačka Draga. Paralelno će se izvršiti rekonstrukcija javnog vodovoda na pojedinim dionicama. Uz Projekt je predviđena i izgradnja vodovoda u pojedinim ulicama bez javne vodoopskrbe, što će se financirati iz lokalnih sredstava. Radovi su vrijedni  272.238.235,78 kn ( bez PDV-a), a planirano trajanje radova je 53 mjeseca od uvođenja izvođača u posao.

Ugovorom „Izgradnja sustava odvodnje – Proširenje Kastav“ obuhvaćeni su radovi na izgradnji  sustava odvodnje na području grada Kastva (stara jezgra grada Kastva, Spinčići, Brnini, Belići, Tometići, Donji Rubeši, Donji Čikovići, Brestovice, Tuhtani) i grada Rijeke (Srdoči, Martinkovac). Paralelno će se izvršiti rekonstrukcija javnog vodovoda na pojedinim dionicama. Uz Projekt je predviđena i izgradnja vodovoda u dijelu ulica bez javne vodoopskrbe u gradu Rijeci i gradu Kastvu, što će se financirati iz lokalnih sredstava. Vrijednost ovih radova iznosi 175.123.042,71 kn (bez PDV-a), a predviđeno trajanje radova je 59 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

INFORMACIJA ZA MEDIJE – PDF

Naručitelj

Komunalno društvo VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju Rijeka

Dolac 14, 51 000 Rijeka, Hrvatska

OIB: 80805858278

Tel: 051/353 222

Email: kdvik-rijeka@kdvik-rijeka.hr