Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 2022. otvorena izložba na Korzu – Europski projekt aglomeracija Rijeka

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 2022. otvorena izložba na Korzu

Autor: paradigma
event 31.03.2022.

Povodom obilježavanja 29. Svjetskog dana voda, u ponedjeljak, 21. ožujka 2022. direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Andrej Marochini i gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović svečano su otvorili izložbu na Korzu pod nazivom „Važnost očuvanja vodnog bogatstva za budućnost: projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“.

Otvorenje su uveličale dvije kapljice riječke vode – maskote KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. koje su građane darivale riječkom bocom i promovirale trend pijenja vode iz slavine.
Otvorenjem izložbe na Korzu službeno je započeo tjedan obilježavanja Svjetskog dana voda koji pod temom „Podzemna voda: učinim nevidljivo vidljivim“ podsjeća na važnost podzemnih voda koje osiguravaju gotovo polovicu pitke vode na svijetu. Istraživanje, zaštita i održivo upravljanje podzemnim vodama temelj su daljnjeg opstanka čovječanstva i njegove prilagodbe klimatskim promjenama te odgovor na sve veće potrebe svjetske populacije za vodom.

Skeniranjem QR koda na prvom postamentu, izložbu je moguće razgledati uz jedinstvene zvukove riječke vode u njezinom svakodnevnom kruženju u prirodi kroz originalni audio-vizualni zapis „Riječka vodna simfonija“ autora Ive Vičića sve do 28. ožujka.
Postavljena na dvadeset gradskih postamenata, izložba progovara o značenju i važnosti EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ te nudi pregled korisnih informacija o provedenim radovima i onima koji će uslijediti na području Rijeke i Kastva i općina Viškovo, Čavle i Jelenje. Vrijednost projekta iznosi 1,76 milijardi kuna (bez PDV-a), a financirat će ga Europska unija u iznosu od 1,25 milijardi kuna.
Ovim iznimno složenim ulaganjem predviđena je izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci, gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe.
Dovršetkom ovog ekološkog mega projekta unaprijedit će se kvaliteta života građana, doseći europski standardi u upravljanju komunalnim otpadnim vodama, a povećanjem priključenosti na sustav javne kanalizacije i smanjenjem gubitaka u vodoopskrbnom sustavu doprinijeti zaštiti mora i kvaliteti podzemnih krških izvorišta.
Program obilježavanja Svjetskog dana voda nastavit će sutra u kompleksu Komandnog centra i crpne stanice Zvir gdje će se održati stručna predavanja, predstavljanje i razgovor s autorom „Riječke vodne simfonije“ uz obilazak izvorišta Zvir.

Naručitelj

Komunalno društvo VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju Rijeka

Dolac 14, 51 000 Rijeka, Hrvatska

OIB: 80805858278

Tel: 051/353 222

Email: kdvik-rijeka@kdvik-rijeka.hr