Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Započinju pripremni radovi ispred palače „Modello“ u sklopu rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje Adamićeve ulice – Europski projekt aglomeracija Rijeka

Započinju pripremni radovi ispred palače „Modello“ u sklopu rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje Adamićeve ulice

Autor: andrea
event 28.07.2023.

U tjednu od 31.07.2023. započinju pripremi radovi vezani uz rekonstrukciju i dogradnju sustava odvodnje u Adamićevoj ulici u Rijeci, u sklopu 8,5 milijuna EUR vrijedne investicije rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje i prateće infrastrukture.

Radovi će započeti ispred palače „Modello“ (Gradske knjižnice Rijeka), a pripremni radovi obuhvaćat će iskop jame veličine 35-50 m2 do dubine od 1 metra radi kontrole odnosno utvrđivanja prisutnosti eventualnih nezabilježenih podzemnih instalacija.

Po utvrđivanju mogućnosti nesmetanog iskopa jame za smještaj bušeće garniture, kojom će se bezrovno utiskivati kanalizacijske cijevi, jama će se zatrpati i započet će se s ugradnjom potporne konstrukcije. Početak radova na utiskivanju potporne konstrukcije očekuje se početkom kolovoza. Potporna vertikalna konstrukcija ugrađivat će se pomoću auto dizalice, a služit će kako bi se osigurala stabilnost i vodonepropusnost jame.

Zahvat radova neće imati veći utjecaj na odvijanje gradskog prometa, a povremeni ulazi i izlazi mehanizacije, s pločnika na kolnik i obratno, bit će ručno regulirani.

Prometno rješenje omogućit će nesmetani rad svih okolnih subjekata, s tim da će pješačke površine i parkirna mjesta biti umjereno ograničena. S navedenog područja, ispred palače „Modello“, privremeno će se ukloniti i skulptura „Val“ koja će biti uskladištena sve do završetka radova na gradilištu.

Naglašavamo kako će se prije samog iskopa na zgrade u neposrednom okruženju zahvata postaviti uređaji za mjerenje vibracija s ciljem osiguranja sigurnosti radnika, zaštite arhitektonske baštine te praćenja efikasnosti mehanizacije.

Podsjetimo, sveukupnom investicijom rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje Adamićeve ulice, od spoja na izvedeni kolektor u Krešimirovoj ulici do izlaza u Ribarsku ulicu, predviđena je izgradnja jednog kilometra transportnog kolektora, rekonstrukcija postojećih kolektora, rekonstrukcija vodoopskrbnog cjevovoda u duljini 870 m te rekonstrukcija sekundarnih vodovodnih cjevovoda.

Također, na lokaciji između prometnog otoka i pješačke zone Jadranskog trga predviđa se izgradnja podzemnog kišnog preljeva s pripadajućim cjevovodima, a izvodit će se i radovi na rekonstrukciji kanalizacijskog kolektora u Henckeovoj ulici i rekonstrukcija vodovoda u Scarpinoj ulici.

S daljnjim napredovanjem radova, uvodit će se promjene, odnosno faze u prometnoj regulaciji, a prema zadnjim informacijama izvođača, sa zatvaranjem Adamićeve ulice za sav promet započelo bi se tek početkom rujna 2023. godine.

Kada dođe do zatvaranja Adamićeve ulice, promet će se preusmjeriti na ulicu Riva, gdje će biti zastupljen dvosmjerni režim kretanja vozila, a dostava robe i pošiljki za poslovne i privatne subjekte bit će omogućena kroz bočne ulice: Zadarsku, Splitsku i Zanonovu ulicu te ulicu Ignacija Henckea.

Ističemo kako će građani o svim eventualnim izmjenama dinamike izvođenja radova i regulacije prometa za osobna i dostavna vozila biti pravovremeno informirani kako bi se na vrijeme mogli pripremiti i odabrati alternativne pravce u cilju izbjegavanja gužvi i zastoja.

Naručitelj

Komunalno društvo VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju Rijeka

Dolac 14, 51 000 Rijeka, Hrvatska

OIB: 80805858278

Tel: 051/353 222

Email: kdvik-rijeka@kdvik-rijeka.hr